Lunds tingsrätt har idag meddelat i sin dom i mål nr. T 4019–19 att det enligt nuvarande lagstiftning inte utgjort diskriminering när Lunds universitetet nekade juridikstudent Josefine Svahn Rolesen, som har en funktionsnedsättning, anpassning vid examination. Detta var första gången en sådan här fråga prövas i domstol.
Josefine Svahn läser på juristprogrammet på Lunds universitet. Hon har en cp-skada som innebär att hon behöver få de långa salstentorna på juristutbildningen uppdelade för att fysiskt kunna klara av att genomföra dessa. De anpassningar som universitet erbjöd Josefine var standardlösningar som inte tog hänsyn till hennes individuella behov och situation. Det system som universitetet tillämpar innebar dessutom att Josefine inte kan få ett besked på förhand om hur salstentorna skulle anpassas utan universitetet fattade beslut om det vid varje enskilt tillfälle. Ett system som varken är förutsägbart eller rättssäkert.
Detta är första gången som ett mål om tillgänglighet vid examination har prövats i allmän domstol. Frågorna som har prövats har inte bara betydelse för Josefine utan för väldigt många andra studenter.
Josefine Svahn Rolesen betonar att utbildning är en av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna och därigenom är helt avgörande för hur livet blir, inte minst om man har en funktionsnedsättning och inte kan ta vilket jobb som helst:
Malmö mot Diskriminering har nu tre veckor på sig att överklaga domen.
Kontakt och mer information
För mer information, kommentarer och intervjuer kontakta det jurist Johanna Ingemarsson eller jurist Karin Henrikz via Malmö mot diskriminering, telefon: 040 636 51 40,
Du kan även nå juristerna via sms:
Johanna Ingemarsson: 0702 971118
Karin Henrikz: 0702 304402
eller via e-post:
johanna.ingemarsson@malmomotdiskriminering.se
karin.henrikz@malmomotdiskriminering.se
Tidigare pressinformation
Rätten till anpassningar vid examination ska prövas – Malmö mot Diskriminering (malmomotdiskriminering.se)
Malmö mot Diskriminering är en antidiskrimineringsbyrå som försvarar varje människas rätt att inte bli diskriminerad. Vi gör lagen känd och tillgänglig för de som bär ansvar och för de som bär rättigheter. Vi finns till för dig som blivit utsatt för diskriminering genom att ge kostnadsfri juridisk rådgivning och stöd. Vår kunskapsproduktion är en resurs för organisationer, företag och myndigheter i deras jämlikhetsarbete. Malmö mot Diskriminering har kontor i Malmö och finns till för 18 kommuner i södra, mellersta och nordöstra Skåne. Vi är en fristående, ideell förening. Vi är inte en kommunal eller statlig organisation.