2024-10-17 05:30Pressmeddelande

Lansering av webbplatsen Rätt på Riktigt – skolan ska funka för alla!

Startsidan Rätt på Riktigt ( www.rattpariktigt.se ) med en menyrad högst upp för språk och sök. Under dessa syns menyval "Elev", "Vårdnadshavare", "Ordlista", "Fördjupning" och "Kontakt". Sedan en välkomstext med rubriken "Skolan ska funka för alla"

Malmö mot Diskriminering lanserar stolt sin nya webbplats Rätt på Riktigt, en resurs för alla som verkar för en tillgänglig skola. Webbplatsen har tagits fram med stöd från Allmänna Arvsfonden och riktar sig till elever och vårdnadshavare över hela landet.

”Genom Rätt på Riktigt har vi skapat en plattform som samlar information om elevers rättigheter till anpassningar och stöd på ett och samma ställe. Varenda elev med funktionsnedsättning har rätt att nå sin fulla potential i skolan och det gäller hela Sverige, oavsett skolform.”, säger Anjali Haryana, projektledare och barnrättsstrateg.

Webbplatsens höjdpunkter:

  • Användarvänlig och lättnavigerad för elever, vårdnadshavare och skolpersonal
  • Praktiska tips för en bättre dialog mellan vårdnadshavare och skola
  • Checklista för att göra anmälan
  • Myndighetsguide för att hitta rätt
  • Alla svenska rättsfall som rör bristande tillgänglighet inom skola
  • Korta filmer på talad svenska och teckenspråk
  • Information sammanfattad på lättläst svenska, arabiska, dari, engelska och somaliska.

Rätt på Riktigt www.rattpariktigt.se särskiljer sig från andra initiativ genom att den inte bara informerar utan också ger konkreta verktyg. Som besökare kan du välja att läsa teman riktade till elev eller till vårdnadshavare. Rätt på Riktigt fokuserar på att stärka elevernas röster och att se till att deras rättigheter tillgodoses i praktiken. Skolan ska funka för alla!



Om Malmö mot Diskriminering

Vi har lång erfarenhet av att möta människor som diskrimineras och att stå upp för varje människas värdighet. Vi ger råd och stöd till enskilda utan kostnad. Vi erbjuder organisationsutveckling för inkluderande arbetsplatser, vi utbildar i diskrimineringslagen och vi agerar mot diskriminering. Vi är en av få aktörer som driver domstolsprocesser i diskrimineringsmål.


Kontaktpersoner

Anjali Haryana
Projektledare och barnrättstrateg
Anjali Haryana
0767724843
Sara Duarte
Kommunikatör
Sara Duarte